Un dojo nou…CoderDojo Brașov
Stiți ce se întâmplă sâmbăta în Brasov?

În 2019 CoderDojo a făcut o oprire la Brașov, unde, datorită unui grup entuziast de mentori s-au pus bazele primului dojo din judet la Colegiul Național Áprily Lajos. Vestea despre noua activitate destinată copiilor pasionați de programare și nu numai s-a răspândit rapid astfel încât activitatea a crescut. De la 7 mentori s-a ajuns la 28. În plus, ni s-au alăturat un grup de elevi de la colegiul Grigore Moisil, dornici să facă voluntariat alături de noi.

Am crescut ușor-ușor, de la un atelier pe lună, ținem acum două întâlniri cu copiii. Au apărut ateliere noi față de cele cu care am pornit inițial astfel încât acum ținem 9 ateliere în 5 tehnologii: Scratch, Micro:bit, Aplicatii Web, JavaScript, Algoritmica.

In timp, modul de funcționare a devenit mai bun datorită comunicării din ce în ce mai fluide între mentori și părinți.

Atelierele pe care le oferim: Scratch, Micro:bit, Aplicatii Web, JavaScript, Algoritmica

In plus, suntem și noi parte a comunității care s-a creat în jurul mișcării CoderDojo: mergem împreună  la concursuri internaționale (Coolest Projects organizat de CoderDojo la Dublin, concursurile de la nivel european din cadrul Code Week), în tabere de programare. Incurajăm găsirea unui echilibru între activitățile în aer liber, mișcare, joacă și preocuparea pentru tehnologie.

Ce ne dorim ? Să creștem cât mai mult și să ajungem la toți copiii pasionați să descopere ce înseamnă programarea. Vrem să creăm la Brașov o comunitate cât mai mare CoderDojo în cadrul căreia părinții, copii și mentori să fie o echipă unită care trăiește o experiență de învățare senzațională.

Ce spun copiii ?

Daniel, 12 ani : ”Mă distrez super la ateliere, mentorii sunt cool și ne învață lucruri interesante, au răbdare să ne explice tot ce avem nevoie. Avem tot felul de joculețe de echipă în care să ne cunoaștem și să fim ca o echipă. E ziua mea preferată din săptămână.”

Raluca, 14 ani : ”Eu vreau să lucrez în IT când voi fi mare, de aceea am venit la CoderDojo pentru că învăț primii pași în programare. În plus, nu e deloc ca la școală, suntem relaxați, vorbim între noi și ne ajutăm mereu iar mentorii sunt foarte de treabă”.

Ce spun mentorii ?

Sandu : ”Copilul meu s-a înscris la atelierele CoderDojo, iar asta m-a motivat și pe mine să mă implic ca mentor. Lipsa de experiență „la catedră” a fost una dintre temerile cele mai mari la început, însă treptat am câștigat încredere în mine și am învățat să fiu mai atent la detalii. Am vrut să transmit mai departe din cunoștințele mele de programare și acesta a fost un mediu foarte potrivit.”

Daniela : ”In prezent conduc o echipă de dezvoltatori în cadrul Telekom, după o perioadă de timp în care am scris și eu cod. Aici am auzit prima dată de CoderDojo, când se căutau mentori. Am zis “de ce nu?” Să sădești o sămânță de “programare” în mintea unui copil, în mintea unui tânăr mi s-a părut cea mai faină idee. Am mers la București pentru clasele care se țineau acolo și atmosfera mi s-a părut incitantă și fascinantă. Fericirea, de fapt strălucirea din ochii copiilor, că au reușit să facă un progrămel a fost o răsplată nemaipomenită. Așa că, atunci când CoderDojo și-a deschis porțile în Brașov nu am ezitat nicio clipă.”

Dacă vrei sa descoperi mai multe despre CoderDojo Brașov, poți vizita pagina noastră de Facebook

CoderDojo este o aventură a cunoașterii și a dezvoltării pornită din entuziasmul unor voluntari care doresc să le ofere copiilor noștri șansa unui #AltViitor.

CoderDojo înseamnă mai mult decât ateliere de programare pentru copii, este o mișcare pe care ne dorim să o ducem la nivel național, astfel încât copii din cât mai multe orașe ale României să poată trăi această experiență alături de mentori dedicați. 

Prin Programul Alt Viitor susținut de Microsoft exact asta facem, extindem conceptul CoderDojo la nivelul României și le oferim copiilor pasionați de programare oportunitatea excelentă de a-și dezvolta abilitățile atât de necesare secolului 21.

Vrei să vii alături de noi în aventura CoderDojo ? Înscrie-te aici : https://www.academiacoderdojo.ro/coder/deschide-un-dojo/