Este o perioadă dificilă în care trebuie să găsim soluții noi pentru a ne continua activitățile, trebuie să învățăm să comunicăm mai mult virtual cu ceilalți, trebuie să ne schimbăm obiceiurile și  să găsim activități care să ne bucure și să ne aducă satisfacție.

Am văzut de curând un profesor de Aikido care își continua activitatea de la sală, cu copiii, online. Prima zi a fost dificilă, din 40 minute au reușit sa lucreze 5… vorbeau toți, nu le mergea conexiunea, nu se vedeau, nu se auzeau… A doua zi a apărut un moderator. Copiii aveau microfoanele pe mute, sensei vorbea, copiii excutau instrucțiunile, la final se activau microfoanele, discutau cu toții, râdeau, povesteau ce au mai făcut, ce mai fac animalele lor de companie, etc…Care e diferența dintre antrenamentul în sală și cel online…contactul fizic în rest mai nimic, au reușit să aducă sala online! 

M-am hotărât să reiau atelierele de programare cu copiii… motivată de experiența lui Sensei, cu așteptarea ca prima sesiune sa fie mai dificilă dar tot cu așteptarea ca ea să îmi ofere idei de îmbunătățire. Și a fost chiar mai bine decât m-am așteptat: am reușit să lucrăm, am întâmpinat mici probleme dar am reușit să le depăsim, am identificat multe soluții de îmbunătățire pentru atelierele următoare, ne-am revăzut cu toții, am avut ocazia să povestim ce am mai facut și cum ne-am adaptat la noua situație. Am adus și atelierele în online!

Ce am învățat și am aplicat la următoarele ateliere:

  • un atelier de 3 ore online este dificil pentru copii => am făcut ateliere săptămânale de 1,5 ore
  • dacă întâmpină probleme e mai dificil să îi ajut => au devenit mult mai independenți și au căutat soluții de rezolvare singuri; în puține situații a fost nevoie să facă share la ecran 
  • cum facem designul jocului fără tablă sau flipchart=> am folosit Whiteboard
  • zgomotele din jur sunt deranjante online => i-am învâțat să activeze microfonul doar atunci când vor să vorbească
  • cum ma pot urmări și pe mine și să lucreze => i-am învățat să schimbe între aplicații, i-am așteptat până reușeau toți să rezolve taskul

Scriu aceste rănduri cu convingerea că fiecare putem găsi soluții să ne continuăm activitățile indiferent de constrângerile pe care le avem și asta ne face mai puternici și mai încredițați de puterea și voința noastră!