Ajută-i pe cei mici să își canalizeze energia și creativitatea învățând programare într-un mediu deschis și prietenos. Deschide un dojo în orașul tău !

Dacă lucrezi în IT și vrei ai parte de o altfel de experiență, dacă vrei să îi ajuți pe cei mici să își atingă potențialul și să participi la dezvoltarea comunității oferind din cunoștințele tale, acceptă provocarea noastră și lansează un dojo la tine în oraș.

De ce ai nevoie ?

Sunt câteva elemente cheie pe care nu este deloc complicat să le aduci împreună: un spațiu în care să se desfășoare atelierele, o echipă entuziastă de mentori voluntari și copii nerăbdători să își pună în valoare ideile creative.

  1. Dacă vrei să găsești un spațiu potrivit pentru ateliere, te poți adresa școlilor sau liceelor locale, bibliotecilor sau chiar companiilor din orașul tău care ți-ar putea pune la dispoziție un spațiu adecvat. Atelierele sunt organizate de obicei în afara orelor de program, așa că sigur vor exista spații disponibile. Din experiență îți spunem că se poate, trebuie doar să încerci.
  2. Mentori dedicați și experimentați care să dea mai departe din ceea ce știu poți găsi în rândul colegilor, prietenilor, cunoștințelor care vor să iasă din rutina zilnică și care vor să participe la creșterea tinerei generații. Îi mai poți găsi printre profesori sau profesioniști din domeniul IT. Ca ajutor de mentor, orice persoană cu abilități tehnice și dorința de a se implica, poate să asiste la predarea atelierelor.
  3. Copii dornici să își pună creativitatea la încercare. În cercul tău de prieteni, colegi sau cunoștințe există sigur persoane care au copii. Este suficient să răspândești vestea ca se va deschide un atelier de programare și vor veni cu siguranță către tine. Existe o nevoie reală a părinților să le canalizeze energia copiilor în proiecte constructive și creative. În plus, deschizându-le apetitul către programare, dai valoare dorinței lor de a folosi calculatorul.
    De asemenea, profesorii de informatică și nu numai pot fi parteneri de nădejde într-un astfel de proiect. De cele mai multe ori ei au nevoie de activități complementare față de lecțiile clasice, de acces la resurse noi și moderne. Adresează-te lor și te vor ajuta cu promovarea atelierelor în cadrul ședințelor cu părinții sau atunci când au la clase copii talentați ce își doresc să treacă la un nivel superior în domeniul digital.
  1. Un campion, care poate fi unul dintre mentori sau un părinte sau oricine dorește să se ocupe de logistică : înregistrarea Dojo-ului pe site-ul CoderDojo, organizarea atelierelor, înscrierea copiilor, promovarea activităților, poate chiar obținerea de sponsorizări.

La ce te-ai mai putea gândi (fără a fi elemente obligatorii pentru a porni un dojo) ?

  • calculatoare în sala unde se ține atelierul, asta dacă nu vin cei mici cu laptopul lor, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori
  • internet în locație, deși se pot organiza foarte bine ateliere de programare fără internet, folosind diferite aplicații offline
  • proiector, tablă interactivă, flipchart
  • o gustare pe care să o oferi copiilor (fructe, apa, suc, etc)

Echipa Academiei CoderDojo este mereu aici să te ajute cu sfaturi și informatii legate de deschiderea unui nou CoderDojo! Trimite-ne un mesaj și vom fi alături de tine în acest demers frumos!

Dacă vrei să aprofundezi subiectul, te invităm să te înscrii la cursul gratuit oferit de fundația CoderDojo „How to start a dojo!

Vino să fii parte din comunitatea CoderDojo și împreună le vom deschide copiilor calea spre un alt viitor!