Ce este CoderDojo?

CoderDojo reprezintă o mișcare globală, constituită din cluburi deschise si gratuite (denumite dojo-uri) destinate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani (Ninjas), unde aceștia pot explora universul fascinant al tehnologiei și unde pot învăța programare gratuit cu ajutorul mentorilor voluntari. Misiunea CoderDojo este de a oferi tinerilor din întreaga lume oportunitatea de a învăța programare într-un mediu prietenos și sigur.

Povestea CoderDojo

Mișcarea a fost fondată de James Whelton și Bill Liao. James era un tânăr programator în vârstă de 18 ani care conducea un club de programare în cadrul școlii sale. Bill, un antreprenor și filantropist, a sesizat impactul pozitiv adus de James și s-a decis să dezvolte proiectul. Lucrând împreună, ei au pus bazele CoderDojo și au deschis primul Dojo pe 23 iulie 2011 în Co. Cork, Irlanda.

În prezent, modelul CoderDojo s-a răspândit în întreaga lume, la finalul anului 2017 activau 1520 de Dojo-uri, în 92 de țări (conform raportului anual al fundației).

De ce aleg tinerii CoderDojo?

Tinerii frecventează cluburile CoderDojo pentru că este distractiv și interesant.  Aici au ocazia să realizeze lucruri cool, care le plac, pornind de la ce îi interesează și apoi să împărtășească rezultatele obținute cu prietenii lor. Iar a învăța programare poate părea un fel de magie, cel puțin la început.

Un univers sub semnul creativității și al prieteniei

Într-un Dojo, tinerii care împărtășesc aceleași pasiuni, se întâlnesc și lucrează împreună pentru a-și dezvolta abilitățile de programare, legând totodată prietenii.

Odată ce stăpânesc noțiunile de bază, Ninjas își aleg singuri proiectele pe care le implementează în echipă.

În sesiunile din cadrul dojo-ului, Ninjas lucrează cu ajutorul mentorilor pentru a realiza, cu ajutorul programării, fie un proiect pentru site-ul CoderDojo, fie un tutorial online pentru programare, fie orice altceva le trece prin minte și vor să transpună în realitate.

Cum se lucrează într-un dojo?

Valorile CoderDojo sunt cel mai bine redate printr-un set de 6 Principii pe care toate dojo-urile le urmează:

  • O singură regulă: fii cool! Poartă-te frumos cu toți membrii dojo-ului.
  • Primitor și gratuit. Toată lumea este binevenită într-un dojo și poate participa gratuit.
  • Informal și distractiv. Un dojo trebuie să aibă o atmosferă prietenoasă, plină de viață.
  • Sursă deschisă. Mișcarea dojo este deschisă și este construită prin eforturile unite ale membrilor săi.
  • Colaborare și muncă în echipă – elementele de bază ale experienței dojo.
  • Schimbare. Ninjas sunt încurajați să-și aducă aportul în cadrul comunităților lor prin ceea ce învață în cadrul dojo-ului.

Cine sunt membrii unui dojo?

  • Ninjas – tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani care participă la un dojo. Ei reprezintă practic rațiunea din spatele CoderDojo.
  • Mentorii – voluntari care îi sprijină, îi ghidează și îi încurajează pe Ninjas pentru a-și realiza proiectele și a-și dezvolta abilitățile.

Mulți dintre mentori nu posedă abilități tehnice, însă acest lucru nu-i împiedică să aibă un impact uriaș asupra Ninjas în cadrul unui dojo. Oricine este pasionat de tehnologie și împărtășește spiritul CoderDojo poate fi un mentor.

Rolul unui mentor nu este același cu al unui învățător sau profesor. Acesta ajută și încurajează un Ninja să găsească soluții la o problemă, nu îi oferă direct rezolvarea, contribuind astfel la procesul de învățare al tinerilor exploratori digitali.

  • Campionii – sunt organizatorii din cadrul dojo-ului, fie fondatorii originali, fie alți oameni care și-au asumat ulterior acest rol.  Aceștia se asigură că totul este bine organizat pentru ca un Dojo să funcționeze. Un campion nu trebuie să știe programare, trebuie doar să împărtășească valorile CoderDojo și să fie animat de dorința de a face lucrurile să funcționeze.

Este preferabil să existe și un co-campion dacă este posibil, pentru a-și asuma responsabilitatea și a organiza lucrurile în absența campionului.

  • Mentorii tineri – Ninjas care sunt și mentori.Odată ce un Ninja a căpătat experiență în cadrul unui Dojo, este încurajat să devină mentor tânăr și să-și împărtășească cunoștințele unor Ninjas mai puțin experimentați. Reprezintă totodată și o metodă foarte bună de a aprofunda lucrurile explicându-le altora.

CoderDojo Bucuresti

Asociația CoderDojo București este parte a mișcării internaționale CoderDojo. Suntem 30 de mentori voluntari entuziaști, care lucrează în domeniul IT și în alte domenii conexe, și oferim cu drag din timpul nostru liber și din cunoștințele noastre celor aproximativ 400 de copii înscriși la atelierele noastre.

Ca orice dojo, ne adresăm copiilor cu vârste între 7-17 ani care, în cadrul atelierelor pe care le susținem deprind atât cunoștințe tehnice în diverse limbaje de programare precum și abilități care să le folosească în viitor, ca de exemplu, lucrul în echipă, comunicarea eficientă, tehnici de prezentare.

La noi copii învață: Scratch, Java Script, Minecraft Education Edition, Arduino, Algoritmica, HTML, Java.

Suntem mândri de tinerii noștri cursanți care participă an de an la concursul Coolest Project organizat de CoderDojo Irlanda sau la diverse evenimente organizate la Parlamentul European în cadrul CodeWeek. Experiența în atelierele CoderDojo București le deschide celor mici apetitul pentru cunoaștere și competiție, îi face mai curioși și mai agili.

Iar în ultimii ani am mai creat o tradiție frumoasă : în vacanța mare organizăm o tabăra de vară, unde, pe lângă ateliere de programare, facem cu cei mici diverse activități outdoor, având tot timpul grijă ca activitatea dedicată programării să nu se subtituie niciodată mișcării în aer liber sau interacțiunii cu ceilalți

Asociația CoderDojo București a apărut în 2017 din dorința de a le oferi mai mult copiilor care erau deja înscriși la atelierele noastre dar și pentru că am dorit să ajungem la cât mai mulți copii, mai ales din afara Bucureștiului.

 

Te invităm să descoperi mai multe despre miscarea CoderDojo în România pe site-ul comunitatii sau pe pagina noastra de facebook.

Citește despre Copiii care viseaza să devina programatori și urmărește aparițiile copiilor noștri în media:

Proiecte inovatoare, Dispozitiv de realitate augmentata, Centura led inteligenta.

 

Dacă vrei să ne fii alături, vino în comunitatea CoderDojo!